Informació general sobre les nostres sortides

L’objectiu d’aquestes sortides és passar una bona estona a la natura, mentre observem els animals i aprenem a identificar cada espècie que es vegi o senti. Descobrirem la sorprenent diversitat d’ocells que sovint tenim a tocar de casa.


Inclouen

  • Preparació de l’itinerari
  • Servei de guia de camp
  • Llista de les espècies observades

No inclouen

  • Menjar i beguda
  • Transport
  • Binocles


A qui van dirigides?

– A tots els públics interessats en el món natural. I sobretot als apssionats pels ocells però que se senten estancats en el seu aprenentatge i es troben que no són capaços de detectar moltes espècies no rares. També als bons identificadors visuals però que no coneixen encara les veus i cants dels ocells.
– Si ets zoòleg, ambientòleg, guarda forestal, monitor de natura, pagès… aquestes sortides t’interessen per a completar la teva formació pràctica de coneixements i d’identificació de camp.
– Els itineraris acostumen a ser molt fàcils, i sovint es poden personalitzar.

La filosofia de les sortides és transmetre sempre el màxim respecte i estimació per la natura. Farem èmfasi en saber comportar-se al camp, quines coses convé fer i quines no per a observar ocells i altres animals sense perjudicar-los.

Durada

La durada de la sortida pot ser d’un matí (o una tarda), o de tot el dia, a convenir. En general, les millors hores són les primeres del dia, des que comença a clarejar. Sobretot a finals de primavera i durant l’estiu, baixa molt l’activitat a partir de mig matí, i no es recupera una mica fins les últimes hores de sol del dia. L’hivern permet trobar activitat d’ocells durant més hores, sobretot si fa fred.

Cal entendre que quan donem l’horari d’una sortida el que fem és fixar l’hora de sortida, però l’hora d’acabament és aproximada, perquè un mateix itinerari pot comportar més o menys temps segons la quantitat de bones observacions que es puguin fer aquell dia i del nombre de participants que hi hagi.

Veurem gaire varietat d’ocells?

Dependrà molt de l’indret i l’època de l’any. Generalment, en un parc urbà una mica gran i amb prou elements naturals, es poden detectar vora 15 espècies d’ocells en una hora. En una sortida matinal al camp, aquesta xifra pot pujar fàcilment fins vora 40, i de vegades més. Cal tenir en compte que la quantitat d’espècies trobades depèn de l’atzar, l’indret i ruta triats, la data i les condicions meteorològiques. Això és en realitat un incentiu més, perquè d’antuvi no sabrem mai exactament què trobarem, i tots els dies seran diferents.

Tingues present que una cosa és detectar-los i l’altra veure’ls bé. En el bosc espès, és habitual que vora la meitat de les espècies es detectin auditivament, i pot ser difícil arribar a veure’ls còmodament. En conreus, estanys i altres zones obertes és més fàcil fer bones observacions visuals.

Què farem durant la sortida?

Després d’una breu introducció als ambients que visitarem i al que hi esperem trobar, si els assistents ho necessiten ensenyarem com graduar els binocles a la vista de cadascú i donarem alguns consells per al seu ús eficaç. També farem una breu introducció a l’organització i ús eficient de la guia de camp per tal d’optimitzar les cerques. A continuació iniciarem el recorregut, sense pressa, ens adaptarem al nivell dels participants i sempre intentarem aconseguir bones observacions.

En sortides bàsicament forestals farem servir els binocles i l’oïda. Si les sortides són a camp obert, el guia durà un llargavistes de 30 augments, amb trípode, que ens permetrà fer algunes observacions més espectaculars.

S’explicarà com identificar cada espècie que es vegi o senti, i quines espècies similars poden donar lloc a confusió. També es podrà aprofitar per conèixer una mica més el ric folklore associat als ocells (vegeu, més avall, l’apartat Sortides especials).

La sortida sempre s’acaba fent la llista de totes les espècies detectades. Serà una bona oportunitat per saber quins són i el perquè dels noms científics, i dels canvis que sovint s’hi fan. Aprendrem quines dades no poden faltar a cap llista d’observacions per tal que sigui útil.

Intentarem respondre totes aquelles preguntes i inquietuds que els assistents tinguin sobre la natura i, especialment, sobre els ocells.

Què he de fer per apuntar-m’hi?

Vés a l’apartat Sortides naturalistes ornitològiques. En el desplegable trobaràs la secció Properes sortides, que conté els detalls de les sortides ja programades a les quals et pots sumar si ens ho comuniques per correu electrònic a naturacat@naturacat.cat

O bé ens pots escriure mitjançant el formulari que trobaràs a l’apartat Contacte.

Advertiments importants

El servei és únicament el de guia de camp i la preparació de l’itinerari. En sortides llargues tingues en compte que el menjar i beure se’l porta cadascú de casa. El transport també és responsabilitat dels interessats, i pot ser amb vehicles privats o, si la ruta ho permet, amb transport públic.

Tingues present que anirem per camins de terra que poden estar enfangats segons les condicions meteorològiques del moment. Aconsellem dur sabates còmodes i adequades al lloc i època de l’any. Quan faci fred recomanem dur guants de fibra polar o manyoples, perquè el contacte amb el metall dels binocles refreda molt les mans. En sortides en llocs molt oberts (aiguamolls, platja…), sovint fa força vent i convé abrigar-se bé tenint en compte que podem estar palplantats una bona estona si estem observant des d’un punt descobert. En aquests casos, una caputxa o gorra que tapi les orelles pot ajudar.

Com hem dit més amunt, els ocells tenen el seu ritme d’activitat, que majoritàriament comença amb la primera llum del dia. Això condiciona l’horari de les sortides, sobretot quan fa calor. A la pràctica vol dir que haurem de matinar, especialment a la primavera i estiu.

Una part important de la detecció i identificació d’ocells és la veu. Dit d’altra manera, l’oïda serà tan important com la vista durant la sortida. És per això que convé mantenir el soroll al mínim per tal de poder escoltar la natura.

S’aconsella molt que cada participant porti uns binocles per tal de no perdre’s cap bona oportunitat. Si no en teniu i no sabeu quins us convenen, també aprofitareu la sortida en bona mesura, i us explicarem com triar i fer ús adequat de l’òptica, però podeu avançar feina llegint l’apartat Òptica, dins el menú Consells i eines.

Els grups seran normalment d’entre 10 i 15 participants. Aquesta limitació es deu a la necessitat de trobar un compromís entre la rendibilitat de la sortida i el màxim aprofitament que els assistents en puguin fer. Grups majors comporten més soroll i, sobretot, una distància física excessiva entre el guia i alguns participants del grup, fet que dificulta l’aprofitament òptim de l’activitat. Si ens aviseu amb prou temps i les agendes quadren, es pot estudiar la possibilitat de fer sortides amb grups més grans, partits, i guiats en tal cas per dos ornitòlegs.

Quan?

L’hivern és tan bo o millor que l’estiu per a veure molta varietat d’ocells. En realitat, la limitació més important és a l’estiu, perquè la calor excessiva fa que només les primeres i últimes hores del dia siguin productives. És per això que proposem el calendari de sortides recomanades des del setembre fins al juny. En llocs de muntanya es pot allargar més la temporada durant l’estiu.
Convé evitar els dies de caça, que acostumen a ser els dijous, diumenges i altres festius, durant l’hivern.

On?

En principi limitem les sortides al Principat i Franja de ponent. Altres opcions s’haurien d’estudiar en cada cas.

Qualsevol lloc admet una sortida ornitològica, fins i tot l’àrea urbana. Si us interessa veure el màxim de varietat d’espècies, convé que l’itinerari tingui el màxim hàbitats presents a la zona: camps de conreu, algun bosc, un riu amb bosc de ribera, o un estany, una mica de zona urbana, cingles, platja…

Si vols aprendre a descobrir i gaudir dels molts ocells i altres animals i plantes del teu entorn habitual, proposa’ns un lloc i organitzem un itinerari! O si tens una proposta de ruta que et fa peça per la raó que sigui, proposa’ns-la amb prou antelació i l’acabarem de perfilar entre tots. Convé que no sigui massa llarga perquè el ritme efectiu d’ornitòleg és lent, sobretot si volem observar bé els ocells i aprendre a identificar-los amb la guia de camp.

Quin preu tenen?

El preu depèn de la durada de la sortida. Fem sortides de mig dia (matinals o, més rarament, de tarda) i de dia sencer.

Les de mig dia costen 17 € per cap. Les de dia sencer, 20 € per cap.

L’alumnat dels cursos de català per a adults del Consorci per a la Normalització Lingüística (cpnl.cat) i els participants en el Voluntariat per la llengua (vxl.cat) que s’acreditin com a tals tindran un 10% de descompte en el preu de les sortides.

Sortides especials

També et podem proposar algunes sortides sense dificultat, a l’abast del transport amb tren o altre transport públic, i fins i tot accessibles per a cadires de rodes.

Si el teu interès és més aviat lingüístic o antropològic, i t’agradaria saber quin ocell és el xurreví, el xarlot, o el miner, o vols conèixer dites i creences associades als ocells que anirem trobant, demana’ns una sortida ornitolingüística. Et faràs una idea del ric folklore català associat als nostres companys alats.

Si t’interessa especialment un determinat grup d’ocells, es pot preparar un itinerari adequat.

Si tens algun altre suggeriment especial, contacta amb nosaltres i en parlem.

Condicions

La complimentació del formulari de contacte d’aquesta pàgina web implica necessàriament, sense reserves, el coneixement i acceptació de la present política de privacitat i de les condicions d’ús. Per tant, recomanem als usuaris que llegeixin prèviament els textos legals corresponents.

Els participants que vulguin fer sortides amb NATURACAT hauran d’acceptar prèviament les condicions de prereserva, acceptar les condicions de cancel.lació i les condicions bàsiques d’obligat compliment establertes a continuació:

• Queda completament prohibit realitzar qualsevol activitat sota els efectes de l’alcohol i/o drogues.
• El participant assumeix reunir les condicions tant físiques com psicològiques requerides per a la realització de les activitats.
• No s’estableix cap edat mínima per als participants, però cal tenir en compte la durada de l’activitat i la conveniència de mantenir una conducta discreta i un cert silenci per tal de poder-ne treure el rendiment que s’espera.
• Tot menor de 18 anys haurà d’anar acompanyat d’un adult, tutor legal o monitor que es faci responsable d’ell.
• Els guies es reserven el dret de no permetre la participació de qualsevol persona que no compleixi amb els requisits físics i psíquics mínims necessaris per a l’activitat.
• L’empresa no es fa responsable del deteriorament o pèrdua d’objectes personals dels participants.

• L’itinerari triat es detallarà prèviament als participants, i estarà condicionat a l’estat del medi natural i condicions atmosfèriques. La sortida podrà ser modificada o anul·lada quan es consideri necessari en funció de les dites condicions, o bé quan el nombre de participants no sigui suficient.
• Quan el nombre d’interessats sigui suficient es donarà per confirmada la sortida mitjançant la corresponent notificació, que inclourà igualment l’import fixat per a poder participar-hi, i que haurà d’ingressar-se amb una antelació mínima de 2 dies en el compte que s’indiqui a tal efecte, si no s’especifica altrament. Un cop fet l’ingrés, els interessats que no es presentin no podran recuperar l’import desemborsat.
• En cas que una sortida quedi anul·lada, tots els participants queden emplaçats per a la propera sortida programada (o següents, si no hi ha prou places), sense cap cost afegit. Caldrà que confirmin a quina de les properes sortides voldran participar.
• L’empresa podrà utilitzar imatges on apareguin els participants amb finalitats publicitàries tant a les seves respectives plataformes digitals (web, xarxes socials, etc.) com per a mitjans impresos tals com fullets publicitaris, cartells i/o revistes. En cas de no estar-hi d’acord, s’haurà d’informar al guia en iniciar la sortida o, com a mínim, abans d’acabar-la. Altrament, s’entendrà que hi ha consentiment per a publicar les imatges que s’hagin pogut obtenir durant la jornada.

error: Contigut protegit propietat de Francesc Jutglar