Llocs que et proposem

Podem preparar una sortida on vulguis. A tall d’exemple, mostrem una llista de sortides que ja hem provat.

Barcelona (Montjuïc. 3,5-4,5 km). Veurem ocellets forestals i de camp (fringíl·lids, tallarols), gavians, coloms, i segons l’estació tenim opcions de veure algun rapinyaire (xoriguer o falcó pelegrí) i alguna espècie rupícola.

Barcelona (parc de la Creueta del Coll. 1,5-2 km). En l’època adequada s’hi poden trobar merles, diversos ocells petits (mallerengues, fringíl·lids, tallarols), incloses algunes espècies poc habituals en altres parcs urbans com ara la tallareta cuallarga, i no és excepcional veure-hi merla blava o mussol comú.

Delta del Llobregat (espais del riu. 5,2 km). Petita representació dels ambients típics d’un delta, amb bones opcions de veure diverses anàtides, camallargs de moles espècies al llarg de l’any, algun rapinyaire, i molts petits ocells principalment d’ambients oberts, com ara bitxacs, cueretes, titelles, cogullades…

Delta del Llobregat (Les Filipines). Llacunes d’aigua dolça i salobre, amb bones opcions de veure cabussons, una bona diversitat d’ànecs durant l’hivern, arpella, ardeids, ràl·lids, blauet, ocellets de canyissar, i una llarg etcètera.

Granollers (Serra de Ponent – riu Congost. 4 km). Ocells típics de zona agrícola (tord, cogullada, bitxac), fingíl·lids, i ocells lligats a l’aigua com ara ànecs, polla d’aigua, rossinyol bord, gavines rialleres. És possible veure perdius i faisans, i no és rar el bec de corall senegalès.

Cardedeu (sudoest. 4 km). Ruta que combina horts, parc urbà, camp de golf amb basses, bosc mixt de pi i alzina, i un viver. La diversitat d’hàbitats permet detectar sovint una bona varietat d’espècies, incloent picot verd i picot garser gros, corb marí gros, bernat pescaire, ànec collverd, polla d’aigua, cueretes, titelles, cogullades, cotolius, griva i altres túrdids, mallerengues, tallarols, bitxacs, fringíl·lids, gratapalles… De tant en tant es veu la perdiu, l’aligot i el xoriguer. No és rar detectar el faisà i el bec de corall senegalès. És un bon lloc per intentar trobar el durbec.

Cardedeu (nordoest). Sortida per ambients agrícoles amb algun bosc de pi i alzina. En els bosquets trobarem mellerengues, pit-roig, algun pícid, mosquiters, puput… A la part més oberta s’hi veuen habitualment cogullades i cotolius, cueretes, titelles, fringíl·lids i altres ocells de zona rural, i no és rar trobar-hi aligot, xoriguer, cornella i, a en temporada de cria, abellerol i tórtora (de bosc).

Cardedeu – Polígon Llinars (6,2 km). Parc urbà, alguns camps de conreu, bosc d’alzines, roures i pins, polígon industrial al costat del riu Mogent, amb vegetació de ribera (canyes, pollancres…). Bona ruta per veure ocells forestals i rurals. De tant en tant s’hi veu el picot garser petit, a banda del més comú picot garser gros i picot verd. Possibilitats de trobar algun ànec i ardeid i, sobretot, roquerol i altres hirundínids, fringíl·lids, trist, rossinyol bord, cotxa fumada, pardals, estornells. Sovint també l’aligot.

Sant Antoni de Vilamajor (est. 6,5 km). Camps de conreu, zona urbana residencial, bosc de pi i alzines, riera. Ocells de zones rurals i forestals: pardals, estornells, còrvids, fringíl·lids, mallerengues, coloms, picots, cogullades, cueretes…

Sant Celoni (sudoest. 4 km). Parc urbà, conreus i riu. Bona ruta per observar mallerengues, túrdids, orenetes, còrvids, tallarols, raspinell, pica-soques, algun ardeid i algun rapinyaire, entre altres. La xivita és una possibilitat fins i tot a la primavera-estiu.

Espai natural de Les Llobateres (Sant Celoni. 4,4-6 km). Petits aiguamolls recuperats, a tocar del riu Tordera, on tenim bosc de ribera, i amb algun camp de conreu proper. Al llarg de l’any hi podem veure una bona varietat d’ocells, des d’ànecs i corbs marins fins a rossinyol bord, picots, còrvids i becs de corall senegalesos, complementats amb túrdids, gratapalles i altres ocells de zona agrícola.

Santa Fe del Montseny (volta al pantà. 3 km). Zona molt forestal predominantment coberta de fageda, amb poca diversitat d’hàbitats però ombrívola i apropiada per a visites primaverals o estivals. S’hi detecten sobretot mallerengues, inclosa la mallerenga d’aigua, pica-soques, còrvids, pinsans, tallarol de casquet, pit-roig, cargolet, alguna cuereta…

Hostalric (ruta circular pels camps al sud i oest del castell, fins el riu Tordera i la riera d’Arbúcies. 5 km). Zona urbana, horts, camps de conreu, plantacions de pollancres, riu i bosc de ribera, amb alguna mica de pineda i alzinar. Hi veurem orenetes i falciots, colúmbids, cargolet, pit-roig, rossinyol, mosquiters, còrvids, fringíl·lids… Bona ruta per veure oriol, i també per a amfibis i rèptils.

Sils (estanys i zona agrícola. 5 km). Ruta circular per granges i camps de conreu, algun bosquet mixt, plantacions de pollancres i estanys. Bona localitat per a observar pardals, tallarols, mallerengues, còrvids, estornells, colúmbids, cogullades, bitxacs i altres ocells típics de conreus, i també ocells aquàtics: ànecs, ardeids, ràl·lids.

Girona (zona de Sant Daniel fins el parc de la Devesa. 7 km). Zona urbana, parc urbà, camps de conreu i bosquets, riu. Força varietat de túrdids, pit-roig i altres ocells forestals a la vall de Sant Daniel i a la devesa, on també podem trobar alguna espècie de cotorra, cueretes, pardals. Falciots, orenetes, gralla i altres còrvids a la ciutat i voltants. Ardeids, ànecs, polla d’aigua i possibilitats de veure blauet al riu.

Banyoles (volta a l’estany. 7,5 km). Zona urbana, bosc de ribera i estany. Bon lloc per veure cigonya, gavià, ànecs collverd i mandarí, i ocasionalment d’altres espècies, corb marí gros, hirundínids i falciots, algun rapinyaire, muscicàpids, mosquiters, rossinyol bord, mallerengues, raspinell, pardals, colúmbids, fringíl·lids, de vegades també el picot garser gros.

Lleida (Parc de la Mitjana. 4-5 km). Zona urbana, bosc de ribera i riu. Hi podem trobar coloms, estornells, les espècies habituals de parcs i jardins, i les típiques del bosc de ribera, inclòs el picot garser petit. Al riu és possible veure-hi corb marí gros, ardeids, blauet, ànecs, orenetes i falciots, ocellets de canyissar, etc.

Reserva Natural de Sebes i Meandre de Flix (5,5 km). Zona agrícola de secà, riu amb bosc de ribera. Bona ruta seguint el riu, on hi ha bones opcions de veure cigonyes, milà reial, ànecs, ardeids, mallerengues, etc. Destaca la possibilitat de trobar falcó pelegrí, còlit negre, i una gran colònia de cria d’oreneta de ribera. Els secans són bons per fringíl·lids, motacíl·lids, cotxa fumada, cogullades…

Delta de l’Ebre (L’Encanyissada i basses de la zona de l’Embut, 9,5 km). Basses amb canyís i jonqueres, canals amb alguns arbres de ribera, arrossars. La volta a les basses de l’Embut és molt bona per a veure diverses espècies d’ànec, cabussó emplomallat, capó reial, flamenc, fumarells, arpella, polla blava i altres ràl·lids, diverses espècies d’ardeids inclòs el martinet ros, el martinet de nit i l’agró blanc. També camesllargues i altres limícols, pardals i estornells, fringíl·lids, orenetes, teixidor i alguna mallerenga.

error: Contigut protegit propietat de Francesc Jutglar