

Sortida feta en col·laboració amb el Consorci per a la Normalització Lingüística, dirigida als participants en el programa de VxL i als alumnes dels cursos de català del CNL de Barcelona.
Detalls de la sortida
Meteorologia: Dia assolellat, sense vent al començament, després amb brisa. Temperatura normal per l’època.
Resum: Sortida matinal. Comencem a les 8.30 h i acabem cap a les 12.30. Grup de 10 assistents. Ens trobem a la plaça John F. Kennedy, i pugem per l’avinguda del Tibidabo fins la Plaça del Doctor Andreu. Allà continuem pujant pel carrer Eduard Fontserè fins el carrer del Guarda Anton, que ens porta fins la Carretera de les Aigües, on fem un recorregut de 425 m en direcció nord-est i baixem paral·lelament a la via del funicular fins la Plaça del Doctor Andreu. En aquest punt fem la llista d’espècies observades i acabem la sortida.
A banda d’ocells i vegetació, autòctona i introduïda o de jardineria, gaudim d’edificis modernistes al llarg de l’avinguda del Tibidabo, i de bones vistes de tota la ciutat des de la carretera de les Aigües.
Com és habitual, cal agrair al Jordi Font les fotografies que acompanyen el present resum.
Espècies observades:
OCELLS
Donat que es tracta d’una sortida d’aprenents de català, ens ha semblat interessant afegir alguns sinònims dels ocells vistos, després del nom i la indicació d’abundància de cada espècie.
Colom roquer (Columba livia), freqüent durant tot el recorregut, diversos exemplars molt ben vistos. Sinònims: bizet, colom de penyes, colom de serra, colom marí.
Tudó (Columba palumbus), abundant durant tot el recorregut, diversos exemplars molt ben vistos. Sinònims: colom boscà, terló, turcàs.
Ballester (Tachymarptis melba), freqüent, es va sentint i es veuen bé alguns exemplars. Sinònims: ballester de ventre blanc, falcia de muntanya, vinjola reial, martinet.
Falciot (Apus apus), abundant. Sinònims: aucell de grop, ballester, fumat, fusella, margall, vinjola.
Gavià (Larus michahellis), passen diversos exemplars en vol, alguns solitaris i altres en grups de fins una desena o més, al llarg de tot el recorregut. Sinònims: gallina de mar, gavilà, gavinot, ocell de Sant Joan (els joves).
Cotorra de Kramer (Psittacula krameri), freqüent en el punt de trobada i a l’avinguda del Tibidabo.
Cotorreta pitgrisa (Myiopsitta monachus), alguna en vol. Sinònims: cotorra argentina, cotorreta grisa.
Aratinga (Psittacara sp.). Probablement aratinga mitrada, 1 exemplar vist amb dificultat en un arbre de l’avinguda del Tibidabo.
Garsa (Pica pica), algunes vistes des de la Font del Racó fins la carretera de les Aigües. Sinònims: blanca, cucut, margot, picarassa.
Mallerenga petita (Periparus ater), sentit a la carretera de les Aigües. Sinònims: carbonera petita, ferrerico petit, primavera petita.
Mallerenga blava (Cyanistes caeruleus), 1 vist al punt de trobada i alguns sentits al parc de la Font del Racó i a la carretera de les Aigües. Sinònims:
Mallerenga carbonera (Parus major), freqüent. Sinònims: cantimpeira, capellana, mallerenga grossa, picaformatges, picamalls, xinxarella.
Mallerenga emplomallada (Lophophanes cristatus), 1 sentit i vist a l’avinguda del Tibidabo i alguna sentida a la carretera de les Aigües. Sinònims: beneta, capellanet, ferrerico de capell, mallerenga monyuda, orbecina.
Oreneta (Hirundo rustica), alguns exemplars vistos i sentits per la zona de la carretera de les Aigües. Sinònims: agruneta, allidona, arandola, auriona, nereta, oronell, ronella, vinjolita.
Oreneta cuablanca (Delichon urbicum), dos exemplars vistos per la zona de carretera de les Aigües. Sinònims: cabot, colomet, culblanc, morquerol.
Mosquiter pàl·lid (Phylloscopus bonelli), alguns cants a carretera de les Aigües. Sinònims: ull de bou, bobareta, futa.
Tallarol de garriga (Sylvia inornata), sentida cantant entre el carrer del Guarda Anton i la carretera de les Aigües. Sinònims:
Tallarol capnegre (Sylvia melanocephala), abundant, cants i altres veus sentides durant tot el recorregut, i dos mascles vistos, un cantant dalt d’un arbre al punt de trobada i un altre cantant en vol a la zona del prat d’albellatge. Sinònims: busqueret de taronger, cap d’ull roig, carraqueta, flaret, rufarda de l’ull roig.
Tallarol de casquet (Sylvia atricapilla), sentida cantant plaça del Doctor Andreu i el carrer del Guarda Anton. Sinònims: busqueret de capell, cap-rosset (la femella), capnegret (el mascle).
Estornell (Sturnus vulgaris), alguns a l’avinguda del Tibidabo. Sinònims: estornell pigat, rixard.
Merla (Turdus merula), 1 al punt de trobada i alguna més en el Parc de la Font del Racó, i també alguna sentida als jardins de l’avinguda del Tibidabo. Sinònims: becgroc, birinzing, griva negra, mèrlera.
Rossinyol (Luscinia megarhynchos), sentit de lluny, al torrent del Frare Blanc (barranc). Sinònims: rossenyol.
Bruel (Regulus ignicapilla), alguns cantant als parcs i als pins de carretera de les Aigües. Sinònims: coroneta de rei, reimoixò, safraner, ull de bou.
Pardal (Passer domesticus), freqüent als edificis de l’Avinguda del Tibidabo, un mascle i una femella ben vistos. Sinònims: pairot, paregàs, teuladà.
Gafarró (Serinus serinus), freqüent a la zona de parc i carretera de les Aigües, un mascle cantant ben vist. Sinònims: canari bord, gabarró, lugret, notari, serí, xerroviu.
Verdum (Chloris chloris), alguns cantant i en vol. Sinònims: carrancol, verderol.
Hem tingut ocasió de veure també plantes autòctones comunes a la zona, com per exemple l’albellatge, planta graminia de bona mida, que forma prats sabanoides; la malva, amb fruits i encara amb algunes flors; la ginesta i el fonoll, plantes molt populars; el trèvol pudent; la lleterassa; el lligabosc i l’aríjol, típiques lianes del bosc meditarrani; l’aladern, arbust característic de l’alzinar mediterrani; el pi blanc i el pi pinyer; el garrofer, que anava prou carregat de frut encara verd; el lledoner; i la figuera.
